دسته‌بندی نشده

روانشناسی رنگ ها در کودکان

اصلی 1 - روانشناسی رنگ ها در کودکان

رنگ‌ ها با انرژی تولید شده توسط نور بر عملکردها، ذهن و احساسات بدن تأثیر می‌گذارند. مطالعات انجام شده به وضوح فواید رنگ‌هایی را نشان می‌دهد که به رشد مغز، خلاقیت، بهره‌وری و یادگیری مربوط می‌شود. اثرات رنگ بر روی انسان می‌تواند متفاوت باشد؛ ایجاد هیجان، آرامش، الهام بخشیدن، افزایش اضطراب یا تنش یا آرامش از جمله این تأثیرات است. این تأثیرات در کودکان قابل مشاهده‌تر است. تاثیر رنگ بر کودکان می‌تواند نسبت به بزرگسالان بیشتر نیز باشد. در این مطلب به روانشناسی رنگها و بهترین رنگ اتاق کودک می‌پردازیم.

  • چرا تاثیر رنگ بر کودکان مساله مهمی است؟
  • چگونه روانشناسی رنگ کودکان را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟
  • بهترین رنگ اتاق کودک

چرا تاثیر رنگ بر کودکان مساله مهمی است؟

روانشناسی رنگ ها برای کودکان بسیار مهم است. استفاده از رنگ قرمز شدید در اتاق، کودک را مضطرب کند. یا پوشیدن لباس قرمز و یا دادن کوله پشتی قرمز به آنها می‌تواند او را بی قرار و بی‌حوصله کند. همین مورد درباره کودکان بیش‌فعال نیز صادق است.

هنگامی که از رنگ قرمز پرانرژی در اتاق کودک یا اطراف آن استفاده می‌شود، این ترکیب ممکن است به کودکی منجر شود که در تمام طول روز بیش از حد فعال باشد. این همچنین می‌تواند موفقیت تحصیلی آنها را منفی کند. استفاده از رنگ‌‎های آبی، سبز و بنفش بهترین رنگ اتاق کودک برای کودکان پر انرژی و بی‌قرار است.

همچنین لازم است در طراحی اتاق کودکان حساسیت لازم را داشته باشید. به طور طبیعی همه اتاق‌ها در خانه‌های ما مهم است، با این حال، اتاق کودک باید دارای عناصر جذاب در آموزش و پرورش و رشد مغز او باشد. در انتخاب رنگ دیوار برای اتاق‌های آنها، باید تلاش کنیم تا از دید کودکان محافظت کنیم، یک محیط مطالعه مناسب برای آنها فراهم کنیم، از سلامت جسمی و روحی آنها محافظت کنیم و محیطی مناسب برای خواب راحت ایجاد کنیم.

اتاق خواب می‌تواند از اهمیت عادی برای والدین برخوردار باشد. با این حال، برای یک کودک، مکانی است که او در آن می‌خوابد، بازی می‌کند و با دوستان خود وقت می‌گذارند. هر چه سن کودک کمتر باشد، اتاق او ساده‌تر است.

1 300x167 - روانشناسی رنگ ها در کودکان

چگونه روانشناسی رنگ کودکان را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

علاوه بر تأثیرگذاری بر خلق و خو، رنگ براحساسات و اعمال ما، نیز تأثیر می‌گذارد. رنگ‌ها رایج‌ترین ابزار مورد استفاده کودکان برای بیان احساسات و افکار خود هستند. اگرچه ترجیحات کودکان بر اساس گروه سنی مشترکات عمومی نشان می‌دهد اما تاثیر رنگ بر کودکان می‌تواند بسته به روحیه آنها، نحوه بیان و احساسات متفاوت باشد.

پیوندهای موجود در مغز در كودك تا 5 سالگی كامل نمی‌شود و 1 سال دیگر طول می‌كشد تا بالغ شود. به دلیل عدم توانایی خواندن و نوشتن در این سن، بیشتر برای برقراری ارتباط به عناصر تصویری متکی هستند. بنابراین رنگ ابزاری مهم برای بیان آنها است. از این منظر روانشناسی رنگ ها نقش ویژه‌ای در دوران کودکی دارد.

بینش بعد از ماه ششم در نوزادان شروع به رشد می‌کند و رشد تا سن 10 سالگی ادامه می‌یابد. بینایی یکی از مهم‌ترین حواس است که ما را به جهان متصل می‌کند. نور و رنگ تأثیر شگرفی در ما دارد. به طور متوسط​​، چشم انسان می‌تواند 150 رنگ مختلف را در نور مرئی درک کند. این بدان معنی است که یک فرد با بینایی طبیعی می‌تواند بین میلیون‌ها رنگ مختلف تمایز قایل شود. رنگ یکی از مهم‌ترین خصوصیاتی است که می‌تواند در ارزیابی، تخمین و تعریف یک شیء به ما کمک کند. هر فرد واکنش‌های خاصی را در درک خود ذخیره می‌کند و به همین ترتیب درک هر رنگ به احساسات مربوط می پردازد.

مانند همه انسان‌ها، كودكان نیز موجودات دارای ویژگی‌های فكری “روانشناختی و فیزیولوژیکی” هستند. کودکان برای تسهیل ارتباط با محیط خود از حواس خود استفاده می‌کنند. آنها از حس بینایی خود به همراه نور و رنگ و همچنین سایر عوامل محیطی بصری برای برقراری ارتباط استفاده می کنند. طبق مطالعات تحقیقاتی، تاثیر رنگ بر کودکان از اهمیت بالایی در رشد مهارت‌های شناختی و حرکتی کودکان برخوردار است.

وینستون چرچیل یک بار گفت: “ما ساختمان‌های خود را شکل می‌دهیم، پس از آن آنها ما را شکل می‌دهند”. (گرنگارد، 1993) عوامل محیطی نقش اساسی در تغذیه، رشد، پیشرفت و آموزش کودکان دارند. هر یک از خصوصیات محیط بدنی آنها به آموزش و پرورش آنها کمک می‌کند. اگرچه موقعیت مکانی، طراحی، نظم، نقشه، رنگ و همچنین فضای بازی ممکن است در یادگیری کودک نقش داشته باشد ، اما همین عوامل ممکن است مانع از کشف پتانسیل‌های آنها شود.

روانشناسی رنگ ها یکی از قوی‌ترین و مهم‌ترین مؤلفه‌های طراحی داخلی است. رنگ می‌تواند بر واکنش‌های روانی و همچنین سلامت فیزیولوژیکی کودکان تأثیر بگذارد. به خصوص در کودکان در گروه سنی 6-7 ، که مدرسه را شروع کرده‌اند، اما هنوز قادر به استفاده از مهارت‌های خواندن و نوشتن خود به طور کامل در برقراری ارتباط نیستند، رنگ منبع بسیار مهمی از اطلاعات خارجی است.

بهترین رنگ اتاق کودک

در ادامه روانشناسی رنگ های مختلف و تاثیرات آن را بررسی می‌کنیم.

قرمز

قرمز در بین همه رنگ‌ها غالب‌ترین رنگ است. این یک محرک قوی است. در مطالعات علمی، مشاهده شده است که قرمز در مقایسه با آبی تأثیر تحریک‌کننده‌ای بر فعالیت‌های بینایی و عملکرد سیستم عصبی دارد.

زرد

رنگ زرد شادترین رنگ است. این رنگ نشان‌دهنده خرد و مهربانی است. گرما، شادی، شور و شوق، سرگرمی و الهام را می‌رساند. اثر آن به اندازه قرمز شدید نیست اما طراوت دارد.

آبی

از هر نظر آبی، نقطه مقابل قرمز است. در حالی که آبی شفاف و از نظر ظاهری مرطوب است قرمز مات و خشک است. از نظر روانشناسی رنگ، سرما و آسایش آبی قطب مخالف گرما و هیجان قرمز است.

سبز

سبز، از نظر روانشناختی نمایان‌گر سلامتی است و تأثیر آرام‌بخش بر سیستم عصبی دارد. سبز یادآور صلح، آرامش و سکوت است. با توجه به این‌که لنز چشم و شبکیه روی سبز تمرکز می‌کند، آرامش‌بخش‌ترین رنگ است.

2 300x200 - روانشناسی رنگ ها در کودکان

نتیجه‌گیری:

تاثیر رنگ بر کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان است. تا پیش از یادگیری خواندن و نوشتن، تصاویر و محیط بیشترین تاثیر را بر ذهن کودک دارد. به همین دلیل باید در انتخاب رنگ اتاق خواب دقت کنید. بهترین رنگ اتاق کودک باید بر اساس ویژگی‌های رفتاری فرزند انتخاب شود.

دیدگاهتان را بنویسید