به دنیا آمدن نوزاد و ورود یک موجود فسقلی به زندگی زوجهای جوان، تحولی بزرگ را رقم زده و زوجین را وارد عرصه جدیدی از زندگی مشترک میکند. بغل کردن نوزاد، این موجود شیرین و دوست داشتنی یکی از کارهایی است که اکثر افراد دست دارند انجام بدهند تا این موجود زیبا را در آغوش خود حس کنند و به آن عشق بورزند. اما همین کار به ظاهر ساده اگر به درستی انجام نگیرد ممکن است برای نوزاد دلبند شما مشکلات و حوادثی پیش آورد. در این مقاله قصد داریم شما را با روشهای صحیح بغل کردن و در آغوش گرفتن نوزاد آشنا نماییم.
نحوه صحیح بغل کردن نوزاد
بعد از به دنیا آمدن نوزاد، حفظ سلامتی و مراقبت از آن به دغدغه اصلی پدر و مادر تبدیل میشود. با کوچکترین اتفاقی استرس و نگرانی بر والدین وارد میشود از این رو والدین همیشه در تلاش هستند تا به بهترین شکل از نوزاد خود مراقبت کنند تا بدون هیچ دغدغه و مشکلی رشد و نمو پیدا کند. نوزادان تا قبل از راه رفتن نیاز به بغل کردن دارند از این رو نحوه بغل کردن نوزاد و در آغوش گرفتن صحیح آن یکی از مراقبتهای مهمی است که باید به آن توجه ویژه داشت تا آسیبی به نوزاد ما وارد نشود.
بدین منظور در ادامه شما را گام به گام با نحوه صحیح در آغوش گرفتن نوزاد آشنا خواهیم کرد.
قدم اول: دستهای خود را بشوئید
سیستم ایمنی نوزادان هنوز در حال تکامل بوده و از این رو بسیار حساس است در نتیجه دقت داشته باشید که قبل از بغل کردن نوزاد خود، دستهای خود را بشوئید. با این کار احتمال انتقال بیماری به نوزاد خود را بسیار کاهش میدهید. توصیه میشود که یک ماده ضدعفونی کننده برای مهمانان خود در نظر بگیرید تا قبل از بغل کردن فرزند شما، دستهای خود را ضدعفونی کنند.
قدم دوم: راحت باشید
راحتی یکی از مهمترین موارد در زمان نگهدای نوزاد میباشد. راحتی نه فقط اینکه از جنبه جسمانی و فیزیکی احساس راحتی کنید بلکه از بغل کردن و نگه داشتن نوزاد خود در آغوش ، احساس اطمینان داشته باشید. طبق نظر متخصصین معمولا در حدود 5 دقیقه زمان لازم است تا به احساس اطمینان دست پیدا کنید. خوب است که اول کمی ترسیده و استرس داشته باشید. به خودتان زمان بدهید و نفس عمیق بکشید.
قدم سوم: تکیهگاه فراهم کنید
هنگام نگه داشتن نوزاد، نکته بسیار مهم این است که همیشه یکی از دستان خود را برای حمایت از سر و گردن نوزاد فسقلی خود اختصاص دهید. زیرا سر نوزاد تازه متولد شده سنگینترین قسمت بدن آن است. به ملاج سر نوزاد که قسمتهای نرم بر روی سر آنهاست، توجه ویژهای داشته باشید. نوزادان فاقد عضلات گردن برای کنترل وضعیت سر خود هستند.
قدم چهارم: وضعیت بدنی مناسب انتخاب کنید
بغل کردن نوزاد با بلند کردن آن از روی یک سطح آغاز میشود. برای بلند کردن نوزاد یک دست خود را زیر سر آن و دست دیگر را در زیر باسن آن قرار داده و نوزاد را به سینه خود نزدیک کنید.
تا زمانی که شما از سر و گردن نوزاد خود حمایت میکنید وضعیت بدنی شما بستگی به خودتان دارد. تعداد وضعیت بدنی مختلفی وجود دارد که شما میتوانید بر اساس راحتی خود، در زمان در آغوش گرفتن نوزاد آن را انتخاب کنید. بعضی از این وضعیتها برای زمان تغذیه با شیر مادر مناسب هستند و بعضی دیگر برای زمان آروغ زدن فسقلی. با امتحان هر کدام از آنها میتوانید ببینید که کدام وضعیت برای شما و نوزاد احساس راحتی بیشتری دارد. در ادامه چند مورد از وضعیتهای بدنی در آغوش گرفتن نوزادان را بررسی میکنیم.
بغل کردن گهوارهای:
این مدل بغل کردن نوزاد یکی از سادهترین و بهترین روشهای نگهداری نوزاد در چند هفته اول بعد از تولد میباشد.
- بدن نوزاد خود را به صورت افقی در سطح قفسه سینه خود قرار داده و با قراردادن تمام دست خود در زیر طول بدن نوزاد از گردن آن حمایت کنید.
- به آرامی سر نوزاد را به سمت آرنج خود بچرخانید.
- به آرامی بازوی خود را در زیر سر نوزاد قرار دهید و کف دست دیگر خود را از زیر سر نوزاد آزاد کنید.
- دست دیگر شما آزاد است و میتوانید از آن برای حمایت بیشتر یا انجام سایر کارها استفاده کنید.
بغل کردن شانهای:
- بدن نوزاد را به صورت موازی بدن خود قرار داده و سر آن را تا ارتفاع شانه خود بالا آورید.
- سر آن را بر روی سینه یا شانه خود قرار دهید تا بتواند پشت سر شما را نگاه کند.
- کف یک دست خود را برای حمایت در پست سر و گردن نوزاد قرار دهید و از دست دیگر برای حمایت و نگه داشتن پاها استفاده کنید.
- در این موقعیت اگر نوزاد را در سمت قلب خود نگه دارید میتواند ضربان قلب شما را بشنود.
بغل کردن شکمی:
- نوزاد خود را بر روی شکم بر روی ساعد خود خوابانده و سر او را در سمت آرنج خود قرار دهید.
- کف دست شما باید بین پاهای نوزاد قرار بگیرد تا بهترین حمایت شکل بگیرد
- این وضعیت برای نوزادانی که دلپیچه دارند بسیار مفید است. به آرامی بر پشت نوزاد خود دست بکشید تا گاز معده خود را دفع کند.
بغل کردن زانویی:
- بر روی یک صندلی نشسته و نوزاد را به پشت بر روی ران پای خود قرار دهید به طوری که سر نوزاد بر روی زانوهای شما قرار بگیرد
- برای حمایت بیشتر با استفاده از کف دو دست خود سر نوزاد را بلند کنید.
نوزادان به خاطر بدن ظریف و حساس خود در بدو تولد تا چندین ماه به مراقبت و توجه ویژهای نیار دارند تا این فسقلی بتواند بدون هیچ مشکلی مراحل رشد و تکامل خود را پشت سر بگذارد. از طرفی به علت عدم تکامل در سیستم اسکلتی عضلانی خود نیاز به حمایت دارند که این حمایت از طریق بغل کردن نوزاد توسط والدین برآورده میشود. بغل کردن و در آغوش گرفتن نوزادان در ماههای اول زندگی کار پر ریسکی است به همین جهت در این مقاله تلاش کردیم شما را با شیوههای صحیح بغل کردن و در آغوش گرفتن نوزاد آشنا کنیم تا بتوانید به بهترین شکل از نوزاد خود مراقبت نمایید